Представљање образовног софтвера ScioXR

У среду 02. јуна 2021. године, у Школском центру „Никола Тесла“ у Вршцу, ученицима одељења I2 смера Електротехничар рачунара. представљен је први домаћи образовни софтвер за виртуалну реалност ScioXR, развијен од стране Вршачког стартапа Propter. Ученици су имали прилику да на занимљив начин решавају проблеме из физике, хемије и математике.

ScioXR4

Опширније...

Обука Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник

Акредитована онлајн обука „Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник – увођење електронских уџбеника и дигиталних образовних материјала“ одржана је онлајн на платформи Завода за унапређивање образовања и васпитања. Обука је била обавезна за све наставнике и спада у категорију обука од јавног интереса. По завршеној обуци наставници су добили уверења о савладаној обуци програма сталног стручног усавршавања у трајању од 19,5 сати (19.5 бодова).

Пробно ПИСА 2022 тестирање ученика

Пробно ПИСА 2022 тестирање ученика успешно је одржано у периоду 16-17.04.2021. у рачунарским кабинетима Школског центра „Никола Тесла“, Вршац. Међународни програм процене ученичких постигнућа PISA (Programme for International Student Assessment) је у овом тренутку највеће међународно истраживање у области образовања које се реализује у организацији OECD-а од 1997. године. Основни циљ је да се омогући земљама учесницама да доносе стратешке одлуке у образовању на основу емпиријских података о постигнућима ученика и условима у којима се они школују.

Републичко такмичење - Пословна економија 2020/21.

Републичко такмичење из Пословне економије одржано је у нашој школи 26. и 27. марта 2021. године. Такмичење је организовано у нашој школи  због великих успеха које су ученици ШЦ „Никола Тесла“ остваривали у последњих пет година а нарочито због освојеног првог места Ђолић Милице 2019. године у Краљеву. Нашу школу представљала је ученица Драгана Шкорић  (IV5 – финансијски администратор) и освојила је друго место. Ментор ученици је Бобан Ђорђевић. Сви учесници такмичења  из Вршца су понели лепе успомене, јер су у друштву домаћина, који су се показали као одлични организатори, обишли знаменитости града.

2

Опширније...

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ 2003. ГОДИШТЕ

Поштовани ученици, у наставку су документи са информацијама о војној евиденцији и анкета, које можете отворити и/или преузети (десни клик и "Save Link As...").

Неопходно је да ученици попуне упитник о увођењем у војну евиденцију и доставе га административном раднику школе до 01.02.2021.

 

Завршетак IPA пројекта RORS 394

Епилог „Intereg-IPA CBC Romania – Serbia“ пројекта РОРС 394 обележен је 28ог октобра 2020 године у просторијама Школског центра „Никола Тесла“ у Вршцу. Наши домаћини су позвали директорку Хемијско-медицинске школе, професоре из других средњих школа, наставно особље из наше установе и госте из других организација, а румунске колеге да нам се придруже преко ЗУМ (ZOOM) видео разговора. Овом приликом посетили су нас телевизијска екипа и новинари.

122973417 360014461881384 8844383516106728304 n

Опширније...

Европска недеља програмирања 2020

Поводом обележавања Недеље Николе Тесле, Дечије недеље и Европске недеље програмирања (Europe Code Week 2020) у периоду од 12ог до 16ог октобра посетили су нас ученици из основних школа у Вршцу (Вук Караџић, Паја Јовановић, Олга Петров и Стерија Поповић), Средишта и Павлиша. Наши професори рачунарских, електро- и машинских смерова су одржали предавање. У кабинетима ђацима је било представљено могућност програмирања у разним програмским језицима, употреба Microsoft Visual Studio, програмирања и управљања EMCO Turn60 ЦНЦ струга, Ultimaker S3 и Wanhao Duplicator 4S 3Д штампача итд.

IMG 7621

Опширније...

Digital Education Exchange E2

У четвртак 29.10.2020. године одржана је онлајн конференција наставника Digital Education Exchange E2 у организацији компаније Microsoft за све наставнике који су требали да присуствују овом догађају уживо у Сиднеју, марта 2020. године. Агенда конференције: Welcome & Keynote Address – Anthony Salcito, Welcome to the Digital Learning Marketplace – Sonja Delafosse, Save the World: One Bee at a Time – Silvia Valverde Coto, Using Everyday Tools to Do Exceptional Things – Mark Savery, Mars in Minecraft – Symbol Fabellon, Finding Purpose & Making a Difference – Chanille Viviers, Together We Can – Mona Hosny Abdellatif, Breaking Down Barriers with Flipgrid – Nathalie Mathieu, A History of Adaptability, A Future of Possibilities – María Lorraine de Ruiz-Alma, Closing – Anthony Salcito.

20201029-DigitalE2

Последња радионица из области 3Д штампања и програмирања ЦНЦ стругарске машине

Последња радионица из области 3Д штампања и програмирања ЦНЦ струга одржала се 15ог и 16ог октобра. У петак учесници су се окупили у просторији ученичког клуба на ручку, а затим сви су кренули у одговарајуће кабинете на предавања. Предавачи заједно са нашим ученицима електро- и машинских смерова су поздравили учеснике курса из Румуније преко ЗУМ (ZOOM) апликације. Они су пратили предавање преко видео разговора на ЗУМ-у, а имали су прилику да измоделирају неки део и да нам пошаљу да одштампамо.

{besps}2020_ipaprojekat6{/besps}

Опширније...

Радионица програмирања ЦНЦ струга и 3Д шампања

У оквиру пројекта „Through knowledge to business and smart development of Banat“ одржали смо радионицу 3Д штампања и компјутерског управљања струга, дана 9. и 10. октобра. Предавач за ручно програмирање стругарске машине је био проф. Радован Атанацков, за рачунаром подржано производњу (CAM) је био проф. Мирослав Лепир и за 3Д штампање је био проф. Роберт Живанов. Овај пут су нам се придружили румунски студенти са њиховим менторима, као и наши ђаци са машинских и електро смерова.

{besps}2020_ipaprojekat5{/besps}

Опширније...

Друга радионица о предузетништву

У оквиру пројекта „Помоћу знања до посла и паметног развоја Баната“ у Interreg-IPA програму прекограничне сарадње Румунија-Србија, у уторак и среду, 06 - 07. октобра 2020. године, у Школском центру „Никола Тесла“  у Вршцу, одржана је друга радионица из области предузетништва.
Радионицу је водио наставник Бобан Ђорђевић. Учесници радионице били су 25 ученика наше школе и 5 учесника са факултета Политехника из Темишвара, који су радионицу пратили онлајн.
Учесницима радионице објашњени су основни појмови из области  предузетништва, свот анализа, шта је бизнис план и како се прави, и помоћу упитника тестирали су себе да би добили одговор на питање -  Да ли сам ја предузетник?

{besps}2020_ipaprojekat3b{/besps}

Опширније...

ИПА пројекат са радионицама И.Т. и 3Д штампања

Наставак пројекта „Помоћу знања до посла и паметног развоја Баната“ у Интеррег-ИПА програму прекограничне сарадње Румунија-Србија се одржавало крајем радне недеље 2. и 3. октобра. Остварили смо контакт са координатором пројекта, Luisa Dungan, преко ЗУМ (ZOOM) апликације, као и са 10 студената са Политехничког факултета у Темишвару. Међу њима се нашла и проф. Vilceanu Clara Beatrice са факултета, где нам је држала предавање о 3Д скенирању и 3Д штампању.

{besps}2020_ipaprojekat4{/besps}

Опширније...

Радионица о предузетништву

У оквиру пројекта „Помоћу знања до посла и паметног развоја Баната“ у Interreg-IPA програму прекограничне сарадње Румунија-Србија, у уторак и среду, 29 - 30. октобра 2020. године, у Школском центру „Никола Тесла“  у Вршцу, одржана је радионица из области предузетништва.

Радионицу је водио наставник Бобан Ђорђевић. Учесници радионице били су 25 ученика наше школе и 5 учесника са факултета Политехника из Темишвара, који су радионицу пратили онлајн зато што нису могли да дођу  због пандемије.
Учесницима радионице објашњени су основни појмови из области  предузетништва, свот анализа, шта је бизнис план и како се прави, и помоћу упитника тестирали су себе да би добили одговор на питање -  Да ли сам ја предузетник?

Опширније...

Радионица о 3Д моделирању са 3Д штампањем и Информационих технологија

Након дуже паузе, због пандемије, ИПА пројекат је настављен, с тим да прво су почеле радионице о 3Д штампању и о информационим технологијама, које су се упоредо одвијале у Школском центру "Никола Тесла", почевши од 25ог септембра. Радионицу су водили професори Зоран Милојковић, Мирослав Лепир и Роберт Живанов, са по 20 ученика из наше школе и отприлике 10-ак учесника румунских студената са њиховим менторима. Разговор са њима смо водили преко ЗУМ (ZООМ) апликације, док нашим ђацима смо уживо објашњавали наше теме.

{besps}2020_ipaprojekat2{/besps}

Опширније...

Почетак школске 2020/2021 године

Поштовани ученици и родитељи, школска година почиње у понедељак 31. августа. Ћаци прваци се окупљају у школи са разредним старешинама, док остали ученици имају први ЧОС преко мреже (онлајн). Пожељно је да ступите  у контакт са својим разредним старешином, уколико још нисте то урадили (Viber). Основне информације можете видети и на школској страници. Свим ученицима желимо пуно успеха у овој школској години!

info2020(клик за увећање слике)

I 1 - Електротехничар аутоматике
I 2 - Електротехничар рачунара
I 3 - Машински техничар за компјутерско конструисање
I 4 - Техничар за компјутерско управљање (CNC) машина
I 5 - Финансијски администратор
I 6 - Аутомеханичар / Прецизни механичар

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!