Microsoft A.I. Bootcamp Athens

У периоду 27-30. августа, Microsoft је у Атини организовао камп вештачке интелигенције “Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world”,  са циљем да девојчицама између 15 и 17 година представи свет вештачке интелигенције и покаже им на који начин савремене технологије могу променити свет.

У кампу је учествовало 160 девојчица и 60 наставника из Централне и Источне Европе, изабраних на основу конкурса објављеног на социјалним мрежама.

Србију је на овом догађају представљало пет девојчица. Поред Атине Качар, Кристине Мутавџић (IX Београдска гимназија)  и Јоване Јанковић (Савремена гимназија, Београд), као представнице Србије изабране  су и две ученице наше школе – Маријана Мунћан (II2) и Марија Магдалена Јованов (II2).

{besps}2018_bootcamp{/besps}

 

Са великим задовољством, уз изузетну част, заједно са наставницом Катарином Алексић из Београда и Јеленом Ружичић, представницом компаније Microsoft Србија, нашла сам се у њиховој пратњи.

Четвородневни камп за све нас представља непоновљиво искуство. Чињеница је да највећи део запослених у области ИТ-а у данашње време чине особе мушког пола. Један од циљева кампа био је и да охрабри девојчице да се баве науком, примењују савремене технологије, да им покаже да су области информационих технологија и STEM-а отворене за све оне који у њих желе да кроче. О својим личним искуствима причале су сада успешне жене запослене у ИТ индустрији (Kristin Tolie, Didem Un Ates…), чије животне приче нису биле од почетка једноставне ни лаке. Судећи по питањима која су девојчице постављале после сесија, говорнице су на њих оставиле снажан и, сигурна сам, изузетно подстицајан и позитиван утисак.

Оно што се мени лично (а претпостављам и девојчицама) највише допало јесу радионице. Много је лепо када нешто правите, програмирате, када то радите тимски, а још на крају проради – и то баш онако како треба.

Током прва три дана склапале смо и програмирале LEGO Mindstorms роботе, правиле своје прве пројекте са мицро:бит контролерима, упознавале се са могућностима Minecraft EDU верзије, новог Paint 3D, Photos app-a.

Вечерњи часови трећег дана били су резервисани за израду вештачке шаке применом картонског шаблона и Arduino платформе. Сјајна атмосфера, дружење, размена искустава (али и укусна пица!) употпуниле су ову активност.

Последњи дан осмишљен је као HACK DAY. За ову активност “преселиле” смо се на Глифаду. Подељене у групе, решавале смо задатак за задатком. Теме су биле различите, свака подједнако интересантна.  Примењивале смо Microsoft Teams за сарадњу и упознале се са његовим могућностима, правиле ЦхатБот-а, упознале се са принципима Machine Learning-a, Data Science-a, користиле апликацију за препознавање ликова, научиле много тога о принципима функционисања ИоТ-а…

Много је начетих тема и нових информација, истраживање нам тек предстоји…

Све обавезне активности праћене су и забавним, попут истраживања Атине, склапања намештаја (Charity Hour), спортских активности на плажи.

Синергија остварена у Атини свакако ће утицати на наш даљи рад, интересовања, надам се и на самопоуздање девојчица, њихову жељу за радом у области STEM-а и IT-а и жељу за напретком.

Сигурна сам да ће се познанства и пријатељства која смо оствариле (како ученица тако и наставника) одржати, као и сарадња на ширењу знања која смо током кампа стекле. Учеснице кампа добиле су и званичну титулу. У своје школе су се вратиле као припаднице прве генерације Microsoft  A.I. амбасадора.

У потпуности импресионирана догађајем који је Microsoft организовао, уз поруку да следите своје снове, делим са вама и неколико фотографија предивне Атине које смо током пауза успеле да направимо…

Чланак преузет са Arduino & C#

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!