Национално такмичење најбољих ученичких компанија

Национално такмичење најбољих ученичких компанија је тродневни догађај на коме су ученици из 20 компанија (које су биле међу пет првопласираних на регионалним такмичењима) представили широј јавности и жирију своје производе и услуге. Такмичење је одржано од 13. до 15. маја 2018. године у Београду на више локација – у хотелу Holiday Inn, тржном центру Delta City и хотелу Југославија. Такмичење се налази у званичном Календару такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја под називом Смотра ученичких компанија Србије.

Нашу школу представљала је ученичка компанија TeslaNET која је заузела прво место на регионалном такмичењу ученичких компанија у Новом Саду. Ученичку компанију TeslaNET водили су Милица Ђолић (CEO), Елена Стојковски (CTO), Филип Миличић (CFO) и Илија Маравић (CPO), заједно са ментором, Велимиром Радловачки, професором рачунарске групе предмета. Милица и Филип ученици су трећег разреда финансијског смера, а Елена и Илија, четвртог разреда рачунарског смера у Школском центру “Никола Тесла” у Вршцу.

20180515 4

Првог дана такмичења реализоване су теам-буилдинг активности за ученике на локацијама широм Београда, паралелно са панелом за наставнике у хотелу Holiday Inn на Новом Београду.

Другог дана, у оквиру сајамске конструкције у тржном центру Delta City, свака ученичка компанија на свом штанду излагали су производи и услуге и били у прилици да непосредно комуницирају са потенцијалним купцима и покажу своје презентацијске, продајне и вештине тимског рада. Чланови жирија обилазили су штандове, посматрали интеракцију ученика, проверавали њихово знање о пословању компаније и оцењивали компанијске извештаје.

Трећег дана, у хотелу Југославија, ученици су на бини, пред широким аудиторијумом, презентовали радове својих компанија у четвороминутним презентацијама. Након компанијских презентација, уследила је свечана додела награда.

Наша ученичка компанија освојила је ПЕТО место, али још важније, ученици су радом у компанији стекли нова знања, вештине и искуства која се тичу:

  •     дефинисања организационе структуре у савременој компанији у ИТ сектору и расподеле задужења међу члановима тима,
  •     одабира производа и Lean Startup модела пословања,
  •     испитивања тржишта, састављања бизнис плана, израда IoT производа, онлајн маркетинга и пословања, комуникације са партнерима и потрошачима,
  •     излагања и продаје на такмичењима, школским и локалним догађајима и на интернету,
  •     затварања компаније и свођења финансијског стања.

Ово приликом, захваљујемо се организаторима и волонтерима на беспрекорној организацији свих догађаја, честитамо победницима и следеће године долазимо још спремнији са бољим идејама и већим ентузијазном!

Извор: radlovacki.wordpress.com

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!