Награда Никола Брашован професору Школског центра "Никола Тесла"

Као посебан вид друштвеног признања најбољим просветним радницима на територији града Вршца, Статутом Града Вршца установљена је годишња Награда “Никола Брашован”. Награда се додељује просветном раднику, који је постигао значајна остварења у васпитно-образовном раду на подручјима: наставе, рада са обдареним ученицима и ученицима који заостају у савладавању наставног градива, слободних активности ученика, стручног усавршавања сарадника, професионалне оријентације ученика, сарадње са родитељима, културне и јавне делатности и сарадње са ужом и широм друштвеном заједницом. У конгресној дворани „Центра Миленијум“ одржана је Светосавска академија, коју је ове године организовала Пољопривредна школа из Вршца. На свечаности су уручене годишње награде „Никола Брашован“ и то просветним радницима који су допринели развоју школства у граду Вршцу и који су постигли значајна остварења у васпитно-образовном раду. Добитници награде „Никола Брашован“ су: Мила Ђуричин, наставница енглеског језика у Основној школи “Младост” у Вршцу и Велимир Радловачки, професор рачунарске групе предмета у Школском центру “Никола Тесла” у Вршцу.

– Као и сваке године и ове године, прослављамо Светосавски празник. Ово је дан духовности спрског народа, јер је наш светитељ посветио свој живот трагању за љубавњу, истином и духовним просветитељем. Током свог трновитог пута, некадашњи принц, у овоземаском животу, а светац у оноземаљском животу трудио се да људима отвори очи како би схватили вредност себе и самог живота. Учио нас је већ да сагледавањем животне истине, афирмисањем духовног и стапањем са културном баштином, коренима и традицијом предака можемо с поносом рећи да смо служили себи и своме народу као што нам је у аманет завештао Свети Сава, рекла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца.

Признања је, овогодишњим лауреатима, уручила Маријана Голомеић, чланица Градског већа задужена за просвету. Честитала им је и пожелела да наставе са успешним радом у својим школама.

– Свим просветним радницима, ученицима и пензионерима честитам школску славу “Светога Саву”. Желела бих да нагласим да бити просветни раднник и ученик јесте велика част али такође и велика одговрност јер је у сваком друштву, просвета “Спиритус мовенс”. Један од принципа просвете, као што нас је просветитељ Сава учио, гласи: треба да учимо да бисмо потврдили оно што смо пре тога мислили, већ да слушамо да бисмо научили нешто ново, навела је Маријана Голомеић.

Велимир Радловачки, рођен 20.10.1976. године у Зрењанину, дипломирао на Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину, одсек Професор информатике, запослен је у Школском центру „Никола Тесла“ у Вршцу од 1. септембра 1999. године на радном месту наставника рачунарске групе предмета. Од 01.09.2013. године председник је актива наставника општеобразовних предмета природних наука, а од 01.09.2014. године мањим делом радног времена ради и као помоћник директора. Члан је школског тима за стручно усавршавање наставника и тима за самовредновање. Осамнаесту годину за редом предаје општеобразовни предмет Рачунарство и информатика, као и стручне предмете у вези са рачунарским наукама и информационо-комуникационим технологијама (Програмирање, Рачунарске мреже и комуникације, Рачунари и програмирање, Пословна информатика и др.). У школи брине о ИКТ ресурсима, доприноси одржавању веб сајта, администрира Оффице365 портал школе и води блог на адреси радловацки.wордпресс.цом. Акредитовани је ЕЦДЛ испитивач и контакт ЕЦДЛ тест центра наше школе и главни је контакт и инструктор Орацле и Цисцо Нетwоркинг академија у нашој школи.

Као предметни наставник своје ученике подучава практичним вештинама неопходних у даљем животу, школовању и раду, а као одељенски старешина усмерава их да постану добри људи, вредни и радни чланови овог друштва. У оквиру редовне наставе и ваннаставних школских активности, ученике подстиче на додатан рад, труд и залагања, као што су активна учешћа на дешавањима у школи и ван ње и учешћа на многобројним конкурсима и такмичењима и то са великим успесима. Више пута имао је и по неколико финалиста и награђених ученика на информатичким такмичењима РАФ Цхалленге у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета у Београду. На такмичењу Креирање наставних садржаја коришћењем слободног софтвера, 16.01.2015. године у Сремским Карловцима, добио је плакету за најбољег наставника – ментора за освојено прво место на такмичењу као и плакету за школу за највећи број висококвалитетних радова. На конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја за школске програмерске тимове, 11.07.2016. године, заједно са првопласираном ученицом освојио је признање за себе и школу.

У свечаном амбијенту Старог двора Скупштине града Београда, 10. децембра 2015. године, уручено му је посебно признање за најбољег наставника информатике „Дискоболос 2015“ од стране стручног жирија којег су чинили представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства просвјете Црне Горе, Јединственог информатичког савеза Србије – ЈИСА, Удружења професора информатике Србије – УПИС и Педагошког друштва информатичара Србије – ПДИС. Овој награди претходило је учешће у програму „Угледни наставник 2015“ компаније Мицрософт Србија, као и друга награда на конкурсу Министарства просвете Креативна школа. Од 25.05. до 27.05.2016. био је представник Србије на ЕЦДЛ форуму у Будимпешти.

И пре него што су постали обавезни, редовно је похађао курсеве стручног усавршавања наставника, а касније постао и њихов креатор и реализатор. У текућој школског години, у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника уписан је као реализатор пет програма. Пре тога био је реализатор неколико акредитованих програма, имао је више запажених предавања на акредитованим стручним скуповима и конференцијама и аутор је више објављених научних радова. Именован је у члана програмског одбора међународне конференције о слободном софтверу која се одржала 30.01.2016. у Сремским Карловцима.

Ангажован је више пута од стране Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања као члан радних група за преглед рукописа уџбеника, за рад на правилницима о наставном плану и програму, за писање стандарда постигнућа, програмских циљева и исхода итд. Ове године ангажован је од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства просвете и компаније Мицрософт за израду садржаја и обуку наставника предавача у пројекту ИТ караван о безбедности ученика на интернету, која је презентована по целој Србији па и у Вршцу у ОШ Вук Караџић.

Као одељенски старешина и предметни наставник рачунарске групе предмета велики утицај имао је на ученике који су успешно наставили са школовањем у области информационих технологија или се након школе запослили у ИТ сектору. У претходној школској години, као одељенски старешина матураната организовао је презентације компанија, организација и високошколских установа како би допринео професионалној оријентацији наших ученика. Као ЕЦДЛ испитивач, покретач, координатор и инструктор Орацле и Цисцо непрофитних иницијатива, трудио се да омогући ученицима обуке и сертификате који би им проширили знања и дали предност приликом запошљавања или даљег школовања.

Ове године, као експерт на пројекту прекограничне сарадње Румунија-Србија „Вођење ученика кроз успешне прекограничне каријере“ такође је допринео професионалној оријентацији ученика наше школе. Поред рада на поменутим пројектима, истакао се као сениор експерт за израду курикулума и наставних материјала на међународном пројекту „Инклузија за запошљавање“ на Институту за информационо комуникационе технологије Малтешког колеџа за уметност, науку и технологију. Помагао је ученицима приликом рада на пројектима Фондације Дивац и учествовао је у тиму за израду четири пројекта прекограничне сарадње наше школе са образовним установама из Темишвара и Лугожа. Учествовао је и у више обука у пројектима у области образовања и ИКТ-а подржаних од стране институција ЕУ, уживо или онлајн.

Остварује одличну сарадњу са колегама у колективу, граду и шире, увек спреман да помогне, објасни, уради, нарочито када је питању примена савремених технологија у образовању. Дужи низ година самостално администрира и води групу Професори информатике на друштвеним мрежама која броји више од 1.100 чланова – колега информатичара. Члан је струковних удружења у земљи и иностранству, увек се стручно усавршава и мотивише остале колеге у том погледу.

 

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!