Вршац је добио свој Стартит центар

Након Београда, Инђије, Новог Сада и Мајданпека, Вршац је пети град у Србији који је добио свој Стартит центар, и већ на отварању, окупио велики број Вршчана и Вршчанки који су заинтересовани за ИТ сектор. Стартит центар Вршац налази се у Центру Милленниум, а у наредним данима овде ће почети да се одржавају различите едукације и радионице, за различите узрасте. Стартит Центар има за циљ да подстакне даљи развој и додатно учврсти локалну ИТ заједницу, и омогући њеним члановима да унапреде своје пословање на интернету.

Организација Стартит званично је окачила још једну чиоду на мапу Стартит Центара – овога пута у Вршцу. Постоји процена да је на домаћем ИТ тржишту тренутно слободно 30.000 радних места, а отварањем Центра, шансу да се додатно едукују, и пронађу посао на интернету, сада су добили и Вршчани.

“Стартит центар није неко магично место које ће од њих напаравити програмере, али јесте место које ће им помоћи да се избаце из неке уобичајене реалности где људи чекају на посао, где се надају да ће им он пасти с неба, и омогућити им да ту реалност преузму у своју контролу и науче нешто што ће им омогућити да се изборе за добро плаћен посао”, објашњава представник Организације Стартит, суоснивач СЕЕ ИЦТ-а.

“Стартит већ има у својим центрима обуке програмирања за најмлађе, и то је један од програма који ћемо већ у децембру имати и овде, и почећемо програм обуке незапослених за креирање wеб сајтова, а са друге стране желимо да овај простор буде место окупљања за све професионалце на одређене теме које их веома интересују, као што су wордпресс, дизајн, интернет маркетинг…”, истиче Иван Ћосић из Вршачке онлине заједнице, суоснивач WWВршац интернет конференције.

Промене се неће, како кажу, десити преко ноћи, али ће многи људи на овом месту направити прве интернет бизнис кораке, искључиво зависећи од своје иницијативе и способности да нешто ураде за себе, покрену се, оснују компаније, запосле друге људе и коначно – пласирају своје производе на глобалном тржишту:

“Просечној особи која жели да промени своје занимање, да постане програмер, то се не дешава кроз три, шест или дванаест месеци већ кроз дужи временски период, али оно што је јако битно је да људи већ након шест месеци могу да добију неко конкретно знање које ће им помоћи да зараде кроз фрееланцинг неки новац, који ће им омогућити да наставе даље на путу ИТ усавршавања”, додаје Тркуља.

Добра база за читаву причу и разлог што је Стартит отворио центар у овом граду, јесу људи који чине Вршачку онлине заједницу и који већ раде значајне ствари у ИТ индустрији:

“Врло сам срећан што је Вршачка онлине заједница успела да од неформалног удружења постане једно формално удружење, а сада да добије и свој радни простор и место окупљања. Зато бих волео да позовем све Вршчане – и оне који су већ на нету и раде и део су ИТ-ја, али и оне који би желели да то постану, да посете место, да доду да виде шта радимо, да се информишу и постану део наше заједнице”, поручио је суграђанима Владимир Вашалић, такође суоснивач WWВршац конференције и члан ВОЗ-а.

Стартит центар у Вршцу отворен је уз подршку компанија Нордеус, Телеком Србија и Еипиx, као и Града Вршца и Министарства омладине и спорта, кроз пројекат Стартит Центри за предузетништво и технологију – Место знања, иновације и инспирације. Поред тога, Еипиx – светски лидер у производњи ХОПА игара, одлучио је да своје вршачке просторије пресели у Стартит центар и на тај начин се приближи садашњим и будућим потенцијалним сарадницима и колегама.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=8YK5yM3hsSo{/youtube}

Извор: РТВ

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!