Ератостенов оглед

ogled

У четвртак, 19. марта 2015. је пролећна равнодневница. Због тог догађаја у оквиру међународне мреже ОДС наставника, и њиховог пројекта у коме наша школа учествује другу годину, организован је пројекат Ератостенов оглед. Многе школе широм света укључиле су се у ову активност.

 

Први задатак школа учесница је био да одреде локално подне користећи Solar Calculator или Stellarium. Задатак је да у одређено време измеримо сенку штапа, израчунамо угао под којим падају зраци Сунца на Земљу и након размене података са изабраним партнерима одредимо обим Земље. Представници школског центра у овом пројекту су ученици: Александар Пушковић, Немања Бабин, Елена Стојковски, Илија Мршић, Алекса Милковић, Милан Грнчарски и Владимир Куку и њихов ментор наставница електротехничке групе предмета Светлана Његомир. Наши партнери су били школе из грчких градова: Асопиа, Комотини, Амалаида, Лариса и Атина. Растојање између наше и партнерских школа одредили смо користећи Гугл мапе. Да нас облаци не би изненадили и да не разочарамо партнере из Грчке ученици су на хамеру, сваких 15min, означавали где се налазио врх штапа дугог 1m. Ознаке са хамера су нам омогућиле да приближно одредимо дужину сенке и угао под којим сунчани зраци падају на Земљу, јер је Сунце било сакривено иза облака у периоду који нам је био најважнији за мерења, око 11h34min. Дужина сенке који смо ми измерили била је 100,7cm. С обзиром да смо имали седам партнерских школа добили смо седам резултата. Осим једног значајнијег одступања резултати се не разликују много.

 mapa

 

 

 

mesecДелимично помрачење Сунца је изазвало да и 20.03.2015. год. Сунце буде објекат који је највише посматран. Снимање помрачења Сунца је била друга активност у којој су школе учеснице ОДС пројекта могле да учествују. Да ли је наш снимак успео можете видети на фотографији.

 

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!