Светосавска академија 2023

Наша школа је ове године била домаћин Светосавске академије одржане 26.01.2023 У Конгресној дворани Центра „Миленијум“.  Велика је част и привилегија уприличити ову  свечаност посвећену сећању и прослављању лика и дела првог српског просветитеља и архиепископа Светог Саве.  Поздравни говор одржала је директорка школе Жељка Радуловић. Његово преосвештенство владика банатски Г. Г. Никанор упутио је благослов скупу и светосавску беседу, а присутнима се обратила и градоначелница Драгана Митровић која је уручиила Брашованову награду овогодишњим лауреатима. Богат духовно-уметнички програм припремали су ученици наше школе и њихови ментори професори српског језика –  Јулијана Рудић, Јасна Величковић, Тијана Тодоровић и Станислава Плећаш, а техничку подршку пружили су професори  Светлана  Радловачки, Светлана Његомир и Ненад Цветковић.  Програм академије су обогатили хор и оркестар Музичке школе „Јосиф Маринковић“ под диригентском палицом професорке Татјане Гердец Мрђа.

 

svetosavska

Опширније...

WordPress радионица

У суботу 26.11.2022. године од 10:00 часова дружили смо се у рачунарском кабинету 21 на радионици о веб дизајну у организацији вршачке WordPress заједнице. Предавач Давид Шојић одржао је радионицу о брзој и ефикасној изради веб страница помоћу Elementor додатка за WordPress.

WordPress radionica

Школско такмичење Дабар 2022

У периоду од 14.11.2022. до 18.11.2022. године, ученици Школског центра „Никола Тесла“, који похађају наставу рачунарских предмета, учествовали су на школском такмичењу „Дабар“ – међународном такмичењу из рачунарства и информатике. Такмичење организује удружење „Информационе технологије – Удружење професора Србије“. Такмичење се налази у Календару такмичења и смотри Министартва просвете као смотра из рачунарске и информатичке писмености.

Опширније...

Национална конференција наставника

Национална конференција наставника средњих школа који спроводе програме предузетничког образовања одржана је од 9. до 11. октобра у Врњачкој Бањи. Више од 150 наставника из 99 средњих школа из 62 општине у Србији имала је могућност да освежи и унапреди своја знања и вештине из предузетништва као и да добије најновије информације о предузетничком образовању у нашој земљи и Европи.

202210-DMuS-02

Опширније...

Почела летња школа програмирања за ученике и ученице старијих разреда основне школе

У Вршцу је почела са радом бесплатна летња школа програмирања, коју, уз подршку Владе Републике Србије, организује Фондација Петља, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

У два осмодневна термина, од 12-28. августа, 100 деце, од којих 74 дечака и 26 девојчица, из 33 града и општине, учиће о основама рачунарства, сазнаће како је радити у ИТ индустрији и које све могућности имају за развој каријере у овој области. Поред тога, кроз рекреативне активности попут излета, квизова и вечери друштвених игара, ученици и ученице ће се дружити и упознати Вршац и околину.

299133950 490911599702819 5484544752518272031 n

Опширније...

Посета фирми DOO OFFICINA-GAME EAST у Вршцу

Дана 22.06.2022 планирана је једнодневна посета фирми DOO OFFICINA-GAME EAST у Вршцу. Ова посета је договорена са представником те фирме и шефом производње, Радовановић Александром. Ученици одељења III-4 са разредним старешином, Атанацков Радованом и са предметним професором, Живанов Робертом посетили су фабрику, где се примењују технологије из области машинства, а које су релевантне за смер техничар за компјутерско управљање. Посета фирми је планирана од 10:00 са водичем кроз производни погон.

img 2581

Турнир у фудбалу

У нашој школи је у току месеца маја одржан традиционални међуразредни турнир у фудбалу. Од 23 одељења пријавило се чак 19. Играло се системом елиминација и на крају је прво место освојио разред IV-3. Друго место је припало одељењу III-6, а треће место одељењу I-3. Ученицима су подељене награде у виду медаља, слаткиша, сокова и роштиља. Честитиамо свим учесницима!

IMG 9874

Опширније...

Републичко такмичење средњих машинских школа

Државно такмичење је почео 20. маја и трајао је 2 дана у Београдској машинској школи уз организацију Машинске школе „Радоје Дакић“. Од 120 школа у држави на овом такмичењу је учествовало 20ак средњих школа. Наши ученици из Ш.Ц. Никола Тесла су учествовали и освојили места у следећим областима: Немет Матеја 11. место из Статике, Антић Илија 14. место из Компјутерске графике и Божић Теодор 10. место из Моделирања машинских елемената и конструкција. Наставници пратиоци су били Соколовић Марко, Марковић Владан и Живанов Роберт. Првог дана такмичења ђаци су радили практичне задатке, док следећег дана су имали теоријски део. Истог дана је био организован обилазак центра града са водичем.

img 0067

Такмичење на универзитету у Решици

На универзитету у Решици на смотри ЕМИНГ ученици одељења II-2, Виктор Јон Шаин и Стефан Корица, освојили су прво место са радом "ЛЕД панели са побољшаним особинама". Њихови ментори су Кристијан Цинцар и Ненад Цветковић.

viber image 2022-05-13 09-23-56-097

Опширније...

У посети компанији VegaIT

У оквиру активности “Дигитална експедиција: Откривање”, у четвртак 28. априла 2022. године, матуранти ИТ одељења Школског центра “Никола Тесла” из Вршца, заједно са наставницима Светланом и Велимиром Радловачки, посетили су компанију VegaIT у Новом Саду.

Опширније...

Регионално такмичење ученика IV степена у Новом Саду

На 28. регионалном такмичењу ученика машинских школа Србије 9. априла за регион Војводине петорица ученика су учествовали из Школског центра Никола Тесла из Вршца. Наши ђаци су освојили следећа места из предмета Моделирање машинских елемената и склопова 5. место Божић Теодор, Компјутерска графика 2. место Антић Илија, Статика 2. место Немет Матеја,
Програмирање компјутерско управљаног струга (ручно) 5. место Ђокић Андрија и Програмирање компјутерско управљане глодалице (ручно) 4. место Приврацки Јано. Ментори пратиоци су били Атанацков Радован, Марковић Владан и Живанов Роберт.

img 9263

Опширније...

Soft Green IT Platform - Презентација

У оквиру IPA пројекта прекограничне сарадње RORS 283 „Одржива заједничка мрежа за ванредне ситуације у Банату“, успоставили смо јединствени систем дојаве под називом „SOFT GREEN IT PLATFORM“. С обзиром да је једна од активности Града Вршца као партнера на пројекту, састављена је презентација овог система ђацима у средњим школама. Презентацију поменутог система можете видети на следећој вези (LINK) како би се упознали са његовим могућностима.

Electrical Training (E.T.)

Током рада на eTwinning пројекту Pogba house: Electricity trainning in Europe успостављен је успешна сарадња међу пројектним партнерима. Покренули смо нови пројекат Electrical Training (E.T.). Школе које сарађују су из Чешке, Француске, Португалије, Румуније, Турске и Србије. Кроз мултидисциплинарни приступ користећи ИКТ ученици ће у сарадничком раду учити о основним појмовима из електротехнике, елементима електронских кола и њиховој практичној примени. Школски центар представља 16 ученика првог разреда са смерова електротехничар аутоматике (одељење I-1) и електротехмичар информационих технологија (одељење I-2). Током завршних активности придружиће им се и помоћи у раду ученици трећег разреда са смера електротехничар аутоматике (одељење III-1). Ментори ученика су наставници електротехничке групе предмета Светлана Његомир и Милан Његомир.

Опширније...

Тренинг безбедне вожње у Националној возачкој академији - НАВАК

Град Вршац, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, организовао је одлазак у Центар Навак за 40 младих возача који су у претходне две године стекли пробну возачку дозволу. Међу младим возачима су били садашњи и бивши ђаци Школског центра "Никола Тесла". Они су за управљачима школских аутомобила, а у присуству тренера безбедне вожње, осетили реалне саобраћајне опасности, али у контролисаним и безбедним условима на полигону Центра Навак. Учесници тренинга су веома задовољни и сагласни су да ће им ово искуство помоћи да њихово учешће у саобраћају буде безбедедније и сигурније.

viber image 2021-11-18 18-57-29-793

Опширније...

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!