Почетак школске године

Школска 2023/24 година почиње у петак 01. септембра 2023. године. За ученике I разреда настава почиње у 10:00 часова, а за све остале у 08:00 часова.

backtoschool

RunMyCode 2K23

Овогодишњи eTwinning пројект „RunMyCode 2K23“ реализовали су партнери из Турске, Туниса, Србије и Француске. Циљ пројекта је да упозна наше ученике са основним концептима програмирања, и да на креативан начин повежу уметност и цртање са 3Д цртањем. Током рада ученици су користили различите веб 2.0 алате. Радећи на међународном пројекту ученици су развијали  и унапредили комуникацијске вештине и језиччке вештине, развили су своје видике и били пример другим ученицима.
У нашем тиму било је 9 ученика I2 одељења  смер електротехничар рачунара. Они су радили под надзором наставнице електротехничке групе предмета Светлане Његомир.

slika1

Опширније...

Републичко такмичење из машинске групе предмета

Републичко такмичење из статике , компјутерске графике и моделирања машинских елемената се одржано у Новом Саду на  Факултету техничких наука дана 20.05.2023 и 21.05.2023 године.На такмичење су ишли ученици Никола Варјашки ,Немања Кондин(компјутерска графика),Марио Ферјанчић, Петар Јанкулов ,Ненад Стојић(моделирање машинских елемената), и професори Марковић Владан и Соколовић Марко kao ментори и професор Ивковић Жељко.На такмичењу су остварени следећи резултати Ненад Стојић и Петар Јанкулов су из моделирање машинских елемената и конструкција заузели су шестo и десето место , Немања Кондин и Никола Варјашки су из компјутерске графике заузели дванаесто и двадесетпрво место место а из статике је Марио Ферјанчић заузео десето место.

 

 

Такмичење из машинске групе предмета

Данас је одржано регионално (покрајинско) такмичење из машинске групе предмета на којем су наши ученици постигли запажене резултате. Ученик Марко Даљевић (ментор Васић Миодраг) је освојио шесто место (првих пет се пласирало на републичко такмичење), ученик Кондин Немања (ментор Марковић Владан) је из компјутерске графике освојио 4 место (пласирао се на Републичко такмичење), ученици Стојић Ненад (4 место),и Јанкулов Петар (5 место) из Моделирања (ментор Соколовић Марко) су се пласирали на републичко такмичење и ученик Марио Ферјанчић (треће место) из Механике (ментор Соколовић Марко) се пласирао на републичко такмичење.

mas2023

 

Шта знаш о здрављу

Тара Оморац, ученица одељења I5, је освојила прво место на општинском такмичењу "Шта знаш о здрављу", које је организовао Црвени крст. Такмичење је одржано 28.03.2023. Ученица се пласирала на покрајински ниво такмичења.

staznas

Галаксија куп 2023

У суботу, 25.03.2023. године, у нашој школи одржан је „Галаксија куп 2023“, такмичење средњих електротехничких школа у реализацији микроконтролерских и микрорачунарских система. Презентован је 21 ученички рад, а жири који су чинили професори са Факултета техничких наука из Новог Сада, Електронског факултета из Ниша и представници компаније Континентал, имао је тежак задатак да прогласи најбоље.Прво место освојила је екипа из Крагујевца са својим „Делта роботом“. Догађају су присуствовали и гости из Словеније, као и гости из Румуније са Универзитета Темишвар и Решица, чиме је овај догађај добио међународни карактер.

Више о овом такмичењу следи у наредним чланцима на сајту школе...

Регионално такмичење ученичких компанија Војводине

Регионално такмичење ученичких компанија Војводине одржано је 22. марта 2023. године у Новом Саду у Тржном центру Биг. На такмичењу је наступило чак пет ученичких компанија из наше школе:

  • IT4U (ментор: Велимир Радловачки)
  • Lights On (ментор: Светлана Његомир)
  • Reflex (ментор: Милан Његомир)
  • Safety Sense (ментор: Велимир Радловачки)
  • Smart Home (ментор: Милан Његомир)

Такмичење се налази у званичном Календару такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја под називом Смотра ученичких компанија Србије. Регионално такмичење ученичких компанија је једнодневни догађај сајамског карактера на којем тимови излажу и продају своје производе. Током такмичења обилазе их посетиоци тржног центра, потенцијални купци као и вишечлани жири који је претходно имао увид у компанијски извештај сваког тима. Обилазећи штандове чланови жирија постављају питања у вези са ученичком компанијом, производом, организацијом пословања и поред компанијског извештаја оцењују изглед и уређење штанда, оригиналност производа/услуге, тимски дух, продајне вештине и ниво знања о производу/услузи, и јединственост понуде.

336785349 593067469417307 2506369297684854781 n

Опширније...

Финале такмичења RAF Challenge 2023

Рачунарски факултет од 2009. године организује такмичење под називом RAF Challenge. Реч је о информатичком такмичењу са задатим темама на коме право учешћа имају сви ученици средњих школа из Србије. Средњошколци имају задатак да на понуђену или слободну тему направе програм, игрицу, презентацију, или видео. Циљ је да се ученици на што бољи начин мотивишу да анализирају и презентују информације коришћењем разних рачунарских алата. Од почетка самог такмичења факултет је добио и подршку Друштва математичара Србије и успешних IT компанија у Србији. На финале надметања позивају се средњошколци који уђу у ужи избор, а најбољи се награђују вредним наградама.

Из Школског центра “Никола Тесла” у Вршцу, ове године послата су само два рада у првој категорији – презентације на тему “Примена машинског учења у сајбер безбедности” (ментор професор Велимир Радловачки). Изабрани су и послати радови ученика Пујa Димитријa IV2 и Корицa Стефана III2. Рад ученика Стефана ушао је у ужи избор и у финалу такмичења одржаног на Рачунарском факултету у Београду 18.03.2023. године, након одбране пред стручном комисијом, освојио друго место!

20230318 144654

Опширније...

Матуранти у посети Војној академији

У пратњи професора Јовановић Срђана и Атанацков Радована, 10.03.2023. године, ученици су имали прилику да се упознају са начином организације школовања, живота и рада будућих официра на Војној академији. Госте су дочекали начелник деканата пуковник ванр. проф. др Аца Ранђеловић и командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар са сарадницима. Након што су им пожелели добродошлицу и презентовали конкурс за упис у Војну академију и студијске програме, професори и ученици имали су прилику да осете део свакодневнице на Војној академији.

image1

Опширније...

Увод у свет видео игара

Данас 09.03.2023. године у нашем Мејкерс лабу, ученици су имали прилику да присуствују онлајн догађају "Увод у свет видео игара" који је део је веће иницијативе Српске асоцијације видео игара - SGA Empowers. Ученици су се током догађаја упознали са једном од највећих и најкреативнијих индустрија на свету, као и каријерама које у оквиру ње постоје. Кроз представљање кључних дисциплина у гејмингу – продукцију, гејм дизајн, арт, девелопмент и маркетинг – представљене су им и основе процеса развоја игара. Све ово су представиле даме које раде у неким од најуспешнијих гејминг компанија, као што су Nordeus, Mad Head Games, Ubisoft и Two Desperados.

viber image 2023-03-16 18-56-06-156

Опширније...

Окружно такмичење из енглеског језика и математике

На Окружном такмичењу из енглеског језика одржаном  04.03.2023. године у Гимназији "Урош Предић" у Панчеву учествовали су ученици:

1. Петров Анастазија  IV2
2. Војћешек Јована  IV2
3. Пуја Димитрије  IV2
4. Марковић Кристина IV2
5. Вулку Кристиан IV5

Ученица Анастазија Петров освојила је I место са 38 поена, Јована Војћешек освојила је II место са 35 поена, Димитрије Пуја освојио је II место са је 35 поена и Кристиан Вулку освојио је II место са 36 поена и пласирали су се на републичко такмичење из енглеског језика, које ће се одржати 26.03.2023. године. Ментори професори: Љиљана Радишић (Петров Анастазија, Војћешек Јована, Пуја Димитрије и Кристина Марковић) и Светлана Стурза (Вулку Кристиан).

Истог дана одржало се и окружно такмичење из математике на којем су учествовали Игор Цвијић IV2 (похвала), Димитрије Пуја IV2, Вукашин Вујичин II2 и Вукашин Жарков II2, са ментором професорком Јадранком Огризовић-Милојковић.

окружно

У посети развојном центру компаније Microsoft

У среду 22.02.2023. ученици одељења IV2 смера Електротехничар информационих технологија са наставницима Радловачки Светланом, Огризовић-Милојковић Јадранком и Радловачки Велимиром посетили су Microsoft Development Center у Београду. Посета је организована у оквиру програма „Нова писменост“ који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој и Propulsion заједно са Иницијативом Дигитална Србија. Ученицима су запослени приближили осећај рада у једној дигиталној компанији и како се знања стечена у школи примењују у пракси.

MSDC Belgrade

Опширније...

Светосавска академија 2023

Наша школа је ове године била домаћин Светосавске академије одржане 26.01.2023 У Конгресној дворани Центра „Миленијум“.  Велика је част и привилегија уприличити ову  свечаност посвећену сећању и прослављању лика и дела првог српског просветитеља и архиепископа Светог Саве.  Поздравни говор одржала је директорка школе Жељка Радуловић. Његово преосвештенство владика банатски Г. Г. Никанор упутио је благослов скупу и светосавску беседу, а присутнима се обратила и градоначелница Драгана Митровић која је уручиила Брашованову награду овогодишњим лауреатима. Богат духовно-уметнички програм припремали су ученици наше школе и њихови ментори професори српског језика –  Јулијана Рудић, Јасна Величковић, Тијана Тодоровић и Станислава Плећаш, а техничку подршку пружили су професори  Светлана  Радловачки, Светлана Његомир и Ненад Цветковић.  Програм академије су обогатили хор и оркестар Музичке школе „Јосиф Маринковић“ под диригентском палицом професорке Татјане Гердец Мрђа.

 

svetosavska

Опширније...

WordPress радионица

У суботу 26.11.2022. године од 10:00 часова дружили смо се у рачунарском кабинету 21 на радионици о веб дизајну у организацији вршачке WordPress заједнице. Предавач Давид Шојић одржао је радионицу о брзој и ефикасној изради веб страница помоћу Elementor додатка за WordPress.

WordPress radionica

Школско такмичење Дабар 2022

У периоду од 14.11.2022. до 18.11.2022. године, ученици Школског центра „Никола Тесла“, који похађају наставу рачунарских предмета, учествовали су на школском такмичењу „Дабар“ – међународном такмичењу из рачунарства и информатике. Такмичење организује удружење „Информационе технологије – Удружење професора Србије“. Такмичење се налази у Календару такмичења и смотри Министартва просвете као смотра из рачунарске и информатичке писмености.

Опширније...

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!