Сат за нашу планету

Акција “Сат за нашу планету” представља највећу глобалну акцију за подизање свести о климатским променама. Стотине наставника и ученика организовали су догађаје у школама широм Србије, предавања и вршњачку едукацију о климатским променама и тако постали део овог глобалног покрета.  

До сада се широм света у акцију укључило 7000 градова из 178 земаља, уз више стотина милиона појединаца са свих 7 континената. Сат за нашу планету се у Србији одржава по девети пут. Као и претходних година, ресорно републичко министарство, покрајински секретаријати, велики број организација, компанија, и појединаца подржали су Сат за нашу планету. 
 
Ове године посебан нагласак стављен је на глас будућих генерација. И наша школа се придружила овој акцији. Ученици I5 разреда направили су отиске својих дланова на папиру и на њима исписали поруке за очување планете. Пано је изложен у холу школе.

Значајни еко-датуми

Ученици I1 и I2 одељења су направили паное поводом обележавања Светског дана вода (21.март) и Светског дана шума (22.март). Панои су окачени у школском ходнику на месту где сви ученици школе могу да их виде. Циљ постављања паноа и обележавања ових датума јесте подизање свести ученика о значају водених и шумских екосистема за целу планету, па и за човека, и о веома великим последицама уништавања ових екосистема.

Акваријум

28.02.2017. године, у школи је постављен акваријум. У поставци и формирању акваријума, као и у одабирању рибица учествовали су ученици II4 одељења и професор биологије Маја Соколовић.

Акваријум је постављен у школском холу и у његовом одржавању учествују ученици првих и других разреда. Циљ постављања акваријума је развијање одговорног односа према животињама код ученика, као и подизање свести о значају одржавања екосистема.

Прво место у финалу такмичења RAF Challenge 2017

Рачунарски факултет од 2009. године организује такмичење под називом RAF Challenge. Реч је о информатичком такмичењу са задатим темама на коме право учешћа имају сви ученици средњих школа из Србије. Средњошколци имају задатак да у првој категорији на понуђену тему направе презентацију или анимацију, у другој рачунарску игру или апликативни софтвер и у трећој видео. Циљ је да се ученици на што бољи начин мотивишу да анализирају и презентују информације коришћењем разних рачунарских алата.

Од почетка самог такмичења Рачунарски факултет добио је подршку Друштва математичара Србије и успешних ИТ компанија у Србији. Из Школског центра “Никола Тесла” у Вршцу, на финале овог такмичења у првој категорији позвана је ученица II разреда Ђолић Милица са презентацијом на тему “Зашто се бавити информационим технологијама” (ментор проф. Велимир Радловачки), а у другој ученик IV разреда Додиг Никола са рачунарском игром израђеном у .НЕТ технологији (ментор проф. Светлана Радловачки). Овом приликом честитам ученицима на пласману међу 15 најбољих у Србији! Након презентовања и одбране радова пред стручним комисијама факултета ученица Ђолић Милица освојила је прво место у првој категорији. Још једном, честитке ;)

Опширније...

Национални дан борбе против пушења

У нашој школи је у уторак, 31.01.2017.године., обележан Национални дан борбе против пушења. Ученици II3 одељења су овом приликом направили пригодне паное, са циљем да скрену пажњу својим вршњацима на штетне ефекте дуванског дима и на само здравље човека, и на целу планету.

smoking4

Опширније...

Награда Никола Брашован професору Школског центра "Никола Тесла"

Као посебан вид друштвеног признања најбољим просветним радницима на територији града Вршца, Статутом Града Вршца установљена је годишња Награда “Никола Брашован”. Награда се додељује просветном раднику, који је постигао значајна остварења у васпитно-образовном раду на подручјима: наставе, рада са обдареним ученицима и ученицима који заостају у савладавању наставног градива, слободних активности ученика, стручног усавршавања сарадника, професионалне оријентације ученика, сарадње са родитељима, културне и јавне делатности и сарадње са ужом и широм друштвеном заједницом. У конгресној дворани „Центра Миленијум“ одржана је Светосавска академија, коју је ове године организовала Пољопривредна школа из Вршца. На свечаности су уручене годишње награде „Никола Брашован“ и то просветним радницима који су допринели развоју школства у граду Вршцу и који су постигли значајна остварења у васпитно-образовном раду. Добитници награде „Никола Брашован“ су: Мила Ђуричин, наставница енглеског језика у Основној школи “Младост” у Вршцу и Велимир Радловачки, професор рачунарске групе предмета у Школском центру “Никола Тесла” у Вршцу.

Опширније...

Избор најлепше јелке

Гласање је завршено!

За најлепшу је проглашена јелка под редним бројем 2 са освојених 181 од укупно 375 гласова!

Честитамо победницима!

 

jelke17

Опширније...

Hour of Code радионице у Школском центру Никола Тесла

И ове године, у периоду од 5. до 11. децембра, професори рачунарске и електротехничке групе предмета организовали су Hour of Code радионице за све заинтересоване ученике на редовним часовима и у оквиру ваннаставних активности – додатне наставе и секција. Догађаји под називом “Сат програмирања” (Hour of Code) у току информатичке недеље (Computer Science Education Week) представљају глобалну иницијативу у којој учествују милиони ученика у 180+ земаља широм света, у организацији Code.org – непрофитне организације посвећене ширењу информатике.

Опширније...

Вршац је добио свој Стартит центар

Након Београда, Инђије, Новог Сада и Мајданпека, Вршац је пети град у Србији који је добио свој Стартит центар, и већ на отварању, окупио велики број Вршчана и Вршчанки који су заинтересовани за ИТ сектор. Стартит центар Вршац налази се у Центру Милленниум, а у наредним данима овде ће почети да се одржавају различите едукације и радионице, за различите узрасте. Стартит Центар има за циљ да подстакне даљи развој и додатно учврсти локалну ИТ заједницу, и омогући њеним члановима да унапреде своје пословање на интернету.

Организација Стартит званично је окачила још једну чиоду на мапу Стартит Центара – овога пута у Вршцу. Постоји процена да је на домаћем ИТ тржишту тренутно слободно 30.000 радних места, а отварањем Центра, шансу да се додатно едукују, и пронађу посао на интернету, сада су добили и Вршчани.

Опширније...

Завршено је школско такмичење Дабар 2016

У периоду од 14.11. до 18.11.2016. године у Школском центру “Никола Тесла” у Вршцу одржано је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености “Дабар” на школском нивоу. На такмичењу су учествовали ученици првих и других разреда у категорији “Дабар” и трећих и четвртих разреда у категорији “Старији дабар”. Према подацима објављеним на званичном сајту такмичења, скоро 40.000 ученика у Републици Србији учествовали су на овогодишњем такмичењу на школском нивоу! Док се са нестрпљењем исчекују резултати, можете погледати неколико фотографија са такмичења:

Опширније...

Полагање инструкторских испита у оквиру Cisco Networking Academy пројекта BrDG

После дуже летње паузе наставило се са активностима на пројекту Bridging the Digital Gap with Growing ICT Skills of Young People in Serbia. До сада је неколико група професора прошло кроз планирану онлине обуку и са успехом положило завршни испит и испит практичних вештина у просторијама Рачунског центра Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Након завршене обуке и положених испита у плану је регистрација нових Cisco Networking академија у установама у којима су професори (CAN инструктори), запослени.

Након регистрације нових Cisco Networking академија очекује се велики одзив ученика и осталих запослених за похађање CNA обука. Овакав вид неформалног образовања биће доступан бесплатно свим ученицима и запосленима у Школском центру “Никола Тесла” у Вршцу, обзиром да су два професора, Зоран Милојковић, наставник електро групе предмета и Велимир Радловачки, наставник рачунарске групе предмета и аутор овог блога 28.10.2016. успешно завршили све обавезе у вези акредитације CNA инструктора.

Опширније...

Cisco Networking Academy Day 2016

Cisco Networking Academy Day 2016 одржан је 28.10.2016. године, са почетком у 10:00 часова, у Београду, у Свечаној Сали, на првом спрату Зграде техничких факултета, Булевар краља Александра 73. Скуп је био намењен CNA инструкторима, главним контактима и свим особама које чине Cisco Networking академију, као део континуираног стручног усавршавања. Централни део догађаја биле су радионице које је одржао Еугене Морозов (Technical Manager Europe Central, Russia, CIS) који је присутне упознао са најновијим и најинтересантнијим дешавањима у Cisco Networking академији.

Предавања, презентације и радионице трајале су до 16:00 часова, а на њима су били присутни наставници Велимир Радловачки и Зоран Милојковић.

Опширније...

#CodeWeekEU и ове године у Школском центру Никола Тесла

И ове школске године у нашој школи је обележена Европска недеља програмирања, Europe Code Week 2016, скупом догађаја, са акцентом на програмирање и примену програмирања у техници. Као и предходних година, заинтересованост за ове догађаје била је велика. Понедељак и уторак (17. и 18.10.2016.) били су намењени свим заинтересованим ученицима основних школа са територије Града Вршца. Скоро 200 ученика седмих и осмих разреда ОШ Паја Јовановић, Олга Петров-Радишић и Јован Стерија Поповић из Вршца и ОШ Кориолан Добан из Куштиља имали су прилику да присуствују поменутим догађајима.

Такође, у петак 21.10.2016. од 16:00 до 18:00 часова одржана је и Arduino радионица за 20 ученика основних школа. Наставници који су учествовали у организацији радионица су: Светлана Радловачки, Велимир Радловачки, Зоран Милојковић, Мирјана Анкић, Светлана Његомир, Милан Његомир, Мирослав Лепир и Родољуб Атанацков.

Опширније...

Sinergija 16

Синергија 16 је највећа и најутицајнија годишња конференција посвећена информационо-комуникационим технологијама и њиховој примени у региону Југоисточне Европе, одржана у периоду од 17. до 19. октобра, 2016. године у хотелу Crowne Plaza Београд. Овогодишња конференција донела је свеже идеје не само за ИКТ професионалце, већ и за доносиоце одлука на свим пољима. У среду 19. октобра 2016. у оквиру Синергије 16 одржана је и EDU Sinergija посвећена стратешким и практични аспектима примене ИКТ у образовању.

У 09:30 часова, EDU Sinergiju отворили су Татјана Матић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација и проф. др Весна Мандић, помоћник министра за развој и високо образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, а предавања, презентације и радионице трајале су до 16:00 часова.

На EDU Sinergiji присуствовали су наставници: Светлана Радловачки (Microsoft Innovative Educator Expert 2016-2017.), Велимир Радловачки (сарадник на више пројеката компаније Microsoft) и Кристијан Цинцар.

Опширније...

Недеља Николе Тесле - Приредба (2016)

Недеља Николе Тесле (2016): Приредба о драматургу и комедиографу, Јовану Стерији Поповићу и научнику, Николи Тесли, у сали са гостима.

 

{besps}2016_nedelja_tesle_priredba{/besps}

Добро дошли!

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

MikroTik Academy

 

 

__________________

Корисни сајтови

Мултимедија

Подели!