Одржавање изузетности у математичком образовању

Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину је у сарадњи са Универзитетом „WestUniversity“ у Темишвару покренуо пројекат под називом „Sustainig Excellence in Mathematical Education“, односно „Одржавање изузетности у математичком образовању“.Пројекат финансира Европска Унија у оквиру „IPA“ фонда за прекограничну сарадњу. Циљ пројекта је популаризација математике, самосталног учења и учења на даљину. Циљна група су ученици средњих школа.

Планирано је да се направи веб портал преко којег ће ученици током шест недеља самостално савлађивати шест лекција. Обрађиваће се наставне теме које нису предвиђене редовним планом и програмом наставе математике у средњим школама у Србији и Румунији. Теме ће бити прилагођене ученицима свих узраста. Предвиђено је и да стручни сарадници сваке недеље у по једној од шест изабраних школа непосредно ученицима представе тему недеље. Неопходан услов за ученике је да имају рачунар и приступ интернету. Најактивнији и најуспешнији ученици ће потом у оквиру заједничких радионица на факултетима у Зрењанину и Темишвару да размене своја искуства и прошире стечена знања и вештине. Планирано је да пројекат траје две године и да се, после математике, прошири и на неке друге научне дисциплине.

Носиоци пројекта изабрали су по шест средњих школа из Баната и Темишварског Баната за учешће у пројекту. Сви заинтересовани ученици имају право учешћа, а минималан број ученика у једној школи је двадесет. Критеријум за одабир наше школе био је велики број наших бивших ђака који су успешни студенти и дипломци Техничког факултета „Михајло Пупин“ и који показују завидно знање из математике, рачунарства, информатике, машинства, електротехнике и других области. Сем наше школе, позив за учествовање у пројекту добиле су и:

- Зрењанинска гимназија

- ЕГШ „Никола Тесла“ у Зрењанину

- Гимназија „Душан Васиљев“ у Кикинди

- Средња школа у Новом Бечеју

- СШ „Вук Караџић“ у Сечњу

У среду, 20. новембра 2013. носиоци пројекта организовали су у згради факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину свечано потписивање уговора о сарадњи са поменутим средњим школама. Нашу школу представљали су в.д. директора професор Жељко Ивковић, који је потписао уговор, и професор математике Јадранка Огризовић Милојковић, у својству стручног сарадника.

Након потписивања уговора и доделе плакета, организован је округли сто на тему „Могућности за побољшање квалитета образовања у оквиру прекограничне сарадње Румуније и Србије“. На њему су, сем домаћина, учествовали и представници „WestUniversity“ у Темишвару. Они су пренели своја искуства са ранијих пројеката и подробније објаснили организацију и циљеве овог пројекта. У расправи су учествовали и градоначелник Зрењанина, као и представници локалне самоуправе.

проф. Јадранка Огризовић Милојковић

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

MikroTik Academy

 

 

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

__________________

Фејсбук

Мултимедија

Корисни сајтови

Подели!