Чланци

Посета Народној банци Србије

nbs3Дана 11. децембра 2012. године ученици I5 и I6 са својим разредним старешинама Снежаном Пасер и Јулијом Секулић били су на једнодневној екскурзији - посета изложбеном простору Народне Банке Србије. Овај изложбени простор НБС налази се у Београду у улици Краља Петра 12.

 

Љубазно особље Народне Банке Србије лепо нас је угостило. Сви смо задовољни програмом који су нам припремили, поготово новим интерактивним садржајем. Имали смо прилику да чујемо предавање о настанку и значају НБС, о њеној улози и функцијама, о органима управљања, развоју НБС и њеним делатностима. Ученицима су приказана три кратка филма на теме: настанак НБС, хиперинфлација у СРЈ 1992-1993. и штампање новца.

 

У реновираном изложбеном простору НБС налази се велики број кованица и новчаница од периода настанка новца до данас. Ово је веома богат музеј разноврсним кованицама и новчаницама. Сазнали смо и видели која су се средства плаћања користила по периодима: Античка Грчка, Стари Рим, Средњи век и Нови век.


Посебна пажња посвећена је националној монети – ДИНАРУ и његовом развоју од 1868. године до данас. У изложбеном простору ученици су видели све кованице и новчанице које су се у нашој земљи користиле од Краљевине Срба, Хрвата и Словена, преко Југославије, до данашње Републике Србије.
Поред тога, пружена нам је и едукацијо о препознавању фалсификованих новчаница – динар, еуро и долар.


На крају сви смо се фотографисали и Народну Банку Србије напустили смо са израђеним новчаницама са сопственим ликом, проспектима и чоколадицама са логом НБС.


После посете НБС, кренули смо у тржни центар „Ушће" где су ученици ручали, шетали и уживали у једној правој новогодишњој атмосфери. Све је окићено и спремно за предстојеће празнике. Снег који је падао цео дан додатно је допринео осећају да се ближи зимски распут, божићни и новогодишњи празници.


Имали смо дивно дружење и једва чекамо да опет негде заједно отпутујемо!
Велико хвала возачу „Ступ Вршац" Момчилу Мишићу који нас је угостио у свом аутобусу и који је био задужен за нашу безбедност у снежним условима.

Погледајте фотографије!

 

 

Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme

 

Interreg-IPA Logo

 

Cisco Networking Academy

MikroTik Academy

 

 

Visual Paradigm

vplogo

Oracle Academy

ECDL

Корисни сајтови

Подели!